top of page

Szénszálkemencék kétvezetékes automata kenése

2014 decemberében kezdtük meg a nyergesújfalusi Zoltek üzemben a szénszálkemencék automata zsírzókkal történő ellátását.

A projekt első ütemében 8 db szénszál kemence 96-96 db görgőcsapágyának automata kenését kellett megvalósítani, majd a 2016-tól kezdődő második ütemben újabb 12 db kemence automata kenése volt a feladatunk.

Egy kemence sorra egy kétvezetékes automata zsírzót telepítettünkk, az alábbi konfigurációban:

  • Pneumatikus szivattyúállomás: az egyszerű, biztonságos és gyors feltöltés érdekében, a kenőanyagot közvetlenül a gyári, 50kg-os hordóból szállítja a sűrített levegővel meghajtott kenőszivattyú. A nagy nyomásáttételnek (60:1) köszönhetően, a szivattyú csekély igénybevétellel képes a közel 60 méter hosszú, két párhuzamos gerincből álló kenőrendszeert kiszolgálni. Az ellátó fővezetékrendszert közvetlenül a kemencesor tetejére szereltük fel.

  • A modulok mentén elhelyezett 16-28 kimenettel rendelkező, kétvezetékes elosztóktől a kenési pontokat is merev fémcsővel szereltük, tekintve a helyenként igen magas hőterhelést. A csapágyak kszerelhetősége miatt, közvetlenül a végpontok előtt a fémcsövezést egy zsírzóblokkba vezettük, majd onnan a közvetlen csapágy-bekötést flexibils tömlővel illesztettük.

  • Az adagolást - az eltérő igénybevételek és hőmérsékletek miatt - a kétvezetékes adagolók megfelelő, differenciált beállításával sikerült pontosan beszabályozni, köszönhetően a rendkívül flexibilis Dropsa DM és DMM adagolóknak.

  • A rendszer vezérlését és ellenőrzését maga a gyártásvezérlő PLC végzi, melyhez megfelelő nyomás- és ellenőrző szenzort építettünk a rendszerekbe.

A beállítást és a próbaüzemet követően, az automatizált kenés jelentős mértékben lecsökkentette a helyi karbantartási igényeket, meghosszabbítva az üzemidőt és a termelékenységet. 

bottom of page