top of page

Nemak - Öntödei lánckenés

2011 év egyik legnagyobb projektje volt számunkra a Nemak alumínium öntöde megbízása, melyben a BMW motorok számára készített hengerfejek hűtőrendszerének vonóláncaira kellett megbízható és hatékony olajkenést kiépíteni. Az alapprobléma adott: a korábbi olajzórendszer korszerűtlensége és elhasználódása miatt a láncok a magas hőmérséklet, a folyamatosan nagy terhelés hatására extrém módon megkoptak, megnyúlottak, és óriási zajjal működtek.

 

A tervezéskor legnagyobb feladat a pontos felmérés volt, hiszen aktuális műszaki rajz, vagy pontos méretek nem álltak rendelkezésre, és a néhol igen szűkös, sötét és meleg pince-rendszerben kellett azonosítani, megvizsgálni a láncokat, megmérni a hosszúságokat, illetve jellemezni a terhelési, sebességi adatokat.

A több alkalommal történt felmérést, pontosítást követően a Felhasználóval közösen úgy döntöttünk, hogy a láncok olajzását egy speciális, korábban nem alkalmazott technikával oldjuk meg, természetesen egy már kiforrott olajzórendszer segítségével.

A 40 lánc-párból, és lánconként két-két vonó, egy-egy hordozógörgő gyakorlatilag számunkra 400 db kenési pontot jelentett. A láncok fizikai távolsága, és az injektorok száma okán úgy döntöttünk, hogy a pályákat három részre tagoljuk, és az üzemi feltételekhez igazítva, három független, de mégis összehangolt olajzórendszert építünk ki. Ezzel a megoldással sikerült az eltérő funkciójú pályák (szabadfutás, torlasztás, be- és kiadagolás) eltérő üzemi idejéhez hangolnunk az olajzás vezérlését.

Az alaprendszer a Dropsa Smart2 elektromos olajszivattyú egységből, illetve a hozzá gerincvezetéken kapcsolt injektorokból áll. Az injektorokat pontosan méreteztük a láncok terhelésének, hosszának és mozgásának megfelelően, és lánc-páronként 6-6 db injektor beépítésével kívántuk a precíz kenést biztosítani. Az elvi tervezésben rizikófaktorként szerepelt a rendszer kiterjedése (4 szinten cca. 150-180 méter fesztávú gerinc), illetve a csepegtető fúvókák kiépítésének tartóssága.

A műhelyünkben végzett tesztek alapján a második faktort sikerült egy jó koncepció kidolgozásával megoldani, de a megrendelést követő telepítés során a gerinc hosszának kezelése még mindig kérdéses maradt.

Az installációt a nyári leállás során kezdtük meg, előbb a hosszanti gerinc kiépítésével és felszerelésével. Nehezített feladatként, csak kétheti egy-egy napot tudtunk a helyszínen eltölteni a felépítéssel, hiszen alkalmazkodnuk kellett a gyártási és karbantartási periódusokhoz, ezért a kivitelezést kampányjelleggel, adott napon a legtöbb munkatárssal végeztük. A köztes időszakokban, amíg a termelés folyt, készítettük elő az injektor-tokozást, illetve a csepegtető fúvókák készre gyártását, így jelentősen lerövidítettük a helyszíni összeszerelésre fordított időt. A szinte "futószalagon" felszerelt injektorok bekötése, és beállítása egy-egy rendszer esetén így csupán két-két kiszállást, munkanapot vett igénybe.

Az igazán kemény, koszos és szűkös körülmények ellenére fiaink jó hangulatban és dinamikusan haladtak a telepítéssel, egy egy részegység átadásakor és sikeres tesztelésekor szinte örömünnepet tartva.

A majd' három hónapos kiépítést követően szállítottuk a helyszínre az otthon előre összeállított szivattyú-táblát, melyre a három független kenési kör alapegységei (Smart2 olajszivattyúk), a vezérlések, és egy Standby (készenléti tartalék) szivattyú kapott helyet. A központi egységek bekötését és próbáját követően megnyugvással, és örömmel adtuk át a precíz, és szép kivitelű olajzórendszert a helyi szakembereknek, akik örömmel tanulták, ismerték meg a "kis" Smart-tokat"...

A kéthetes próbaüzem alatt az olajzás pontos beállítása volt már csak a feladat, illetve egy-egy helyen a tömítetlenségek megszűntetése. Az induló "felkenés" (a száraz lánc első átitatása a kenőanyaggal) után jól beállított olajzás már szinte fél éve tökéletesen dolgozik, már többszörösen megszolgálva a beruházásra fordított költségeket.

A sikeres BMW-hűtősori telepítést követően, szinte "mellékállásban" kaptuk a következő megrendelést a másik, Renault és Audi hengerfejeket visszahűtő láncsorok olajzására. Itt a lényegesen kisebb számú lánc, és kisebb alapterület már nem okozott fejtörést, így a telepítés is gyakorlatilag három leállási napon el tudott készülni.

bottom of page