top of page

Palackozás-italgyártás:

KRONES gépek központi kenése

 

 

Lincoln, Dropsa és Bekamax rendszerek

 

A múlt hetek szlovákiai és magyarországi palackozóüzemi diagnosztikái során a KRONES gépeket vettük "górcső" alá.

A gépek gyárilag Lincoln típusú automata központi zsírzókkal vannak általánosan szerelve, melyek vezérlését a berendezés PLC egysége végzi.

Hibafeltárásaink során többrendben azt állapítottuk meg, hogy a kenőszivattyúk üzeme - helyes feltöltés mellett - több év múltán is kifogástalan, egyes esetekben a dugattyúelemek szálítási mennyisége csökkent csak jelentősen, a természetes kopásnak megfelelően.

A disztribúciós rendszer csövezése és a kenőanyag elszotók állapota viszont már nem ilyen rózsás: számos esetben a magasnyomású, vegyszeres tisztítás hatóanyagai kikezdték a fémalkatrészeket, illetve a műanyag vezetékek leszakadoztak, esetenként kidörzsölődtek egy-egy mozgó alkatrésszel történő érintkezés következtében.

A nem saválló alkatrészekkel szerelt rendszerek esetén, vizes-lúgos környezetben ez tipikus hibának mondható, habár véleményem szerint nem természetes. A Lincoln, Dropsa és Bekamax rendszerek esetében rendelkezésre állnak gyárilag a rozsdamentes fittingek és kenőanyag elosztók, de valószínűsítem, hogy a kiélezett versenyhelyzet a gépgyártói piacon a jelentősen alacsonyabb bekerülésű, szénacél alkatrészek beépítését kívánja meg. 

Partnereink figyelmét a fentiekre felhívva, a diagnosztikát követő javításokban már minden esetben a rozsdamentes elosztókat, illetve csatlakozókat építjük be. Ezzel igaz, magasabb anyagköltséggel, de a felhasználó számára megnyugtató, 2-3 éves garanciákat tudunk biztosítani a javításokat, és a gépüzemet illetően. 

A kialakult diagnosztikai vizsgálati rutinja már nem csupán a szivattyú üzemére terjed ki, de vizsgálni tudjuk a kenőanyag elosztók üzemét, valamint a kenővezetékek állapotát is. 

Egyes környezetekben (pl. palackmosó), ahol magasabb hőmérsékletű környezetben kerültek a kenővezetékek elhelyezésre, tipikus jelenség a kenőzsír "beégése" a csövekbe. A magas hőfokon (60-90°C) a normál kenőzsír szappanjai besűrűsödnek, nyomás alatt az olaj és a szappan "szétesik". Az általában alkálifém alkotóanyagok, mint a vízkő, hamar feltapadnak (a lassú haladáskövetkeztében) a csőfalra, ezzel leszűkítve a hasznos keresztmetszetet, magasabb nyomásra kényszerítve a szivattyút. Ekkor előfordulhat több esetben az is, hogy a kenővezetékben, mechanikus behatásra a feltapadt szappanréteg egy darabja leválik, és a hasznos kenőanyaggal továbbáramolva egy-egy szőkebb helyen dugulást okoz. Ez jól látható jelenség, hiszen a progresszív rendszerek üzemében egy vezetékág dugulása azonnali rendszer-blokkolást eredményez, azaz a szivattyúnál a biztonsági szelepen a kenőanyag megjelenik.

Amennyiben ez a hiba nincs megfelelő módon elhárítva, a szivattyú folyamatosan magas nyomás ellen dolgozik, ezzel extrém módon megnövekszik a dugattyúelem kopása, rövid távon ez is cserére szorul.

Természetesen, a fenti jelenségek nem csupán a KRONES gépeken használt központi kenőrendszereken jelentkezik, így rendszeres felülvizsgálatot, éves diagnosztikát javasolunk a hosszú távú, és biztonságos üzem érdekében.

2012 óta a Heineken soproni üzemegységében az EuroScale Garancia Plus+ szolgáltatás keretében felügyeljük a fenti rendszereket. 

A rendszeres, negyedéves karbantartásnak köszönhetően, a zsírzási-kenési hibára visszavezethető csapágyprobléma, vagy leállás nem merült fel, és annak ellenére, hogy az előzetesen kiépített renszerek életkora megemelkedett, sikerült lecsökkenteni a kenési karbantartásra vonatkozó költségeket is.

bottom of page