top of page

572 kenőpontos automata zsírzórendszer

Üvegformázó berendezésen

2011 augusztusában fejeztük be egyik legnagyobb automata zsírzó projektünket. A közép-európai viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű és értékű, mintegy 572 zsírzási pontot összefogó és ellátó automata kenőrendszert nem is egyetlen, hanem azonnal két példányban kellett elkészítenünk.

A prominens autóüveggyártó megrendelésére januárban kezdtük meg a kétvezetékes-progresszív automata kenés kiépítését. A feladat egyszerű volt, két párhuzamosan működő üvegformázóra adoptáljunk egy-egy olyan automata zsírzórendszert, amelyek a többszáz kenési pontot megfelelő biztonsággal és mennyiséggel látja el kenőanyaggal.

A szűk helyek, hozzáférhetetlen és kaotikus gépészeti berendezések halmaza miatt olyan megoldást kellett választanunk, amely megfelel mind a szakmai igényeknek, mind a Megrendelő karbantartási elvárásainak, azaz megfelelő helyet kell biztosítanunk a Formázóegység egyéb javítási munkálataihoz.

A nehézséget nem csupán a műszaki kihívás jelentette, de a kiépítés során fontos momentum volt, hogy a berendezések csak 6-6 hetes periódusban voltak megközelíthető, azaz a szerelést 6-hetes bontásban kellett elvégezni.

A majd' hatszáz zsírzási pontot 6-12 kenőpontos csoportokra osztottuk szét, és ezeket kisméretű progresszív elosztókhozcsatlakoztattuk. A progresszív elosztókon keresztül - a további építésig - maghagytuk átmenetileg a kézi zsírzás lehetőségét is.

Januártól áprilisig tartott a 46 progresszív alrendszer kiépítése:

- a magas hőmérséklet ( 400-650 °C) miatt réz kenővezetékeket építettünk az elosztóktól a kenési pontokig

- a mozgó, elmozduló pontokhoz megfelelő hővédelemmel ellátott, flexibilis kenővezetékeket alkalmaztunk

- a gép szimmetriáit illesztettük a kenőrendszerhez az átláthatóság, egyszerűség és megbízhatóság elveit figyelembe véve.

 

Áprilistól kezdődött a progresszív elosztókat ellátó, kétvezetékes adagolórendszer kiépítése. A gép három szerelési szintjén ölelik körbe a géptestet. A szakaszos, hatheti szerelés okán a kétvezetékes elosztókat nem kötöttük azonnal össze a progresszív al-rendszerekkel.

Júliusra elkészült a munka "hardveres" része, azaz a kenőrendszer összes eleme készen állt az üzembe helyezésre. Ezt követően, előre szerelve szállítottuk a helyszínre a szivattyú-állomásokat. A Dropsa MiniSumo zsírzivattyúk (30kg kenőanyag tartállyal, 150ccm/min szállítási teljesítménnyel) és a külön erre a célre épített vezérlő-ellenőrző elektromos szekrények üzembehelyezése már augusztusra csúszott, de az Állami Ünnepre elkészültünk a próbaüzem elindítására.

Mindkét augusztusban indított kenőrendszer már a szeptemberi leállásokra megmutatta a tényleges teljesítményét, az elvileg számolt kenőanyagmennyiséget jelentősen csökkentenünk is kellett. Az apróbb szerelési vagy anyaghibákat is sikerült feltárnunk és elhárítanunk. Szeptember óta is minden leálláskor ellenőrizzük az optimális működést, de anomálisa eddig nem lépett fel egyik rendszerünk esetében is.

A kenőrendszerek bevezetésével, Megrendelőnk jelentős mértékben meghosszabbította a gépek karbantartási ciklusait, mellyel a felfutó megrendelések miatt így extra profitot tudnak termelni, a kieső idők lecsökkentésével.

Számításaink szerint, a két automata zsírzórendszer bekerülési költsége akár már a tavaszi időszakra is megtérülhet.

bottom of page